Behandeling

Het doel van de behandeling is het weer zo optimaal mogelijk laten functioneren van de bekkenbodemspier, waardoor de controle over urine, ontlasting en seksualiteit verbetert. 

De bekkenfysiotherapeut adviseert u over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en u krijgt ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

Er zijn verschillende bekkenfysiotherapeutische behandelmogelijkheden.

Oefentherapie
U leert oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de functie van de bekkenbodemspieren; het voelen van het aanspannen en ontspannen, het verbeteren van de kracht, uithoudingsvermogen en de coördinatie van de bekkenbodemspieren.

 

Myofeedback
Als blijkt dat u geen bewuste controle heeft over de bekkenbodemspieren dan is myofeedback een manier om het u wel duidelijk te maken. Met myofeedback wordt er gebruik gemaakt van een probe die vaginaal of anaal wordt ingebracht. Via een beeldscherm krijgt u informatie over het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. U kunt de bewegingen van uw bekkenbodem volgen: u wordt zich meer bewust van deze spieren, waardoor u ze beter kunt gaan gebruiken.

 

Elektrostimulatie
Met behulp van het myofeedback-apparaat kan ook elektrostimulatie toegepast worden ter ondersteuning van de behandeling. De bekkenbodemspieren worden dan licht geprikkeld waardoor u bijvoorbeeld leert voelen wáár de spanning voelbaar is als de bekkenbodemspier aan- en ontspant. Ook kan de elektrostimulatie gebruikt worden ter pijndemping en bij een overactieve blaas.

 

Rectale ballontraining
Door ballontraining wordt met de bekkenbodem de darmfunctie geoefend. Een silicone ballonnetje wordt in de anus gebracht en kan wat worden opgepompt. Hiermee kan de darmvulling worden nagebootst, en de bekkenbodem worden geoefend. Er kan worden getraind op het leren herkennen van het vullingsgevoel, het leren herkennen van de aandrang, het ophouden van de ontlasting en de juiste manier van ontlasten.

 

De probe en de ballon zijn patiëntgebonden; dit betekent dat deze alleen door u worden gebruikt.
Dit brengt extra kosten met zich mee die niet door iedere verzekeraar worden vergoed.