Zwangeren

Bekkenfysiotherapie tijdens en na de zwangerschap kan verschillende doelen hebben. Enkele redenen waarom vrouwen een bekkenfysiotherapeut bezoeken zijn:

 

1. Bekkenpijn
Veel vrouwen ervaren tijdens en/of na de zwangerschap pijn in het bekkengebied, zoals het bekken, de lage rug, het staartbeen of de schaamstreek. Bekkenfysiotherapie kan helpen bij het verminderen van deze pijnklachten door middel van gerichte oefeningen, mobilisaties en advies over houding en beweging.

 

2. Urine-incontinentie
Zwangerschap kan het risico op urine-incontinentie vergroten. Bekkenfysiotherapie kan daarbij worden ingezet om de juiste adviezen en oefeningen te geven.

 

3. Verzakkingen 
Dit is het naar buiten zakken van organen in het kleine bekken. Verzakkingen kunnen vaker voorkomen tijdens en na de zwangerschap. Dit komt doordat de bekkenbodem tijdens de zwangerschap en bevalling meer onder druk staat. Verschillende klachten kunnen voorkomen zoals een gevoel van druk in het bekkengebied, moeite met plassen of ontlasting en seksuele problemen. 

 

4. Voorbereiding op de bevalling en herstel
Bekkenfysiotherapie kan zwangere vrouwen helpen bij het leren ontspannen en controleren van de bekkenbodemspieren, wat belangrijk kan zijn tijdens en na de bevalling.

 

5. Postnatale herstel
Na de bevalling kan bekkenfysiotherapie helpen bij het herstellen van de bekkenbodemfunctie, het verminderen van eventuele pijnklachten en het begeleiden van vrouwen bij het geleidelijk hervatten van lichamelijke activiteiten.

 

6. Diastase
Een diastase verwijst naar de scheiding van de rechte buikspieren. Het treedt vaak op tijdens de zwangerschap als gevolg van de groei van de baarmoeder en de druk op de buikwand. Na de bevalling keert het lichaam geleidelijk terug naar zijn oorspronkelijke staat. Sommige vrouwen houden klachten nadien. Bekkenfysiotherapie kan helpen door middel van specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van onder andere de diepe buikspieren, deze spieren ondersteunen de buikwand en kunnen helpen bij het verminderen van de scheiding van de rechte buikspieren. Daarnaast wordt advies gegeven over houding, ademhaling en het vermijden van activiteiten die de diastase kunnen verergeren.